Artists

Jaume Amigó

1963, lives and works near Barcelona, Spain

De Spaanse kunstenaar Jaume Amigó maakt ruimtelijke objecten van papier, staal en was en schilderijen van papier op linnen. Hij maakt de ruimtelijke objecten door het papier te bewerken en daarna over een tevoren gebogen vorm van ijzer te spannen. De abstracte vorm van zijn objecten is gedeeltelijk afgeleid van eeuwenoude vormen uit de Spaanse beeldhouwkunst. Hun oppervlak heeft wel wat weg van de dunne huid van een trommel, wat vooral komt door de doorschijnende wanden, waar het licht prachtig doorheen valt. In zijn schilderijen verwijst Amigó vaak naar eeuwenoude vormen en hun betekenissen. Je treft er schilderkunstige verwijzingen in aan die te maken hebben met oostelijk georiënteerde dichtkunst zoals de Japanse Haikú, waarin in enkele regels de essentie van iets alledaags wordt weergegeven. Maar ook zijn verblijf in Marokko en Mallorca hebben grote invloed op zijn werk gehad.

Amigó maakte de afgelopen  jaren een serie werken op papier en linnen, waarin de invloed van allerlei nieuwe, veelal gebogen vormen – die hij tegenkwam tijdens zijn vele reizen door Japan – naar voren komt.  De werken kwamen later tot stand in zijn atelier in L’Alzina de Ribelles, een klein dorpje aan de voet van de Pyreneeën ten noorden van Barcelona. Dit keer gebruikte Amigó een speciale techniek, die hij leerde toepassen tijdens de periodes die hij in Japan verbleef. Het zijdepapier waarop hij met acrylverf schildert, bouwt hij laag voor laag op totdat het dik genoeg is dat hij erop kan schilderen. Daarnaast werkt hij ook nog regelmatig op linnen.

De werken uit deze nieuwe serie representeren een soort van visuele abstractie van het gebruik van de kleur rood. Ook blijkt Amigó sterk beïnvloed door de reis die de dichter Matsuo Bashô (1644-1694) in 1683 maakte door het noorden van Japan. Daarvan is een verslag bewaard gebleven in het boek De smalle weg naar het diepe Noorden. Dit boek kan worden beschouwd als een van de belangrijkste haiku dichtbundels uit de Edo-periode in de Japanse literatuur.  Na jarenlang veel zwart als basis voor zijn tekeningen en schilderijen gebruikt te hebben, treedt de kleur rood nu meer op de voorgrond en vormt deze indringende kleur de verbinding tussen de werken onderling.
Ook vind je in Amigó’s huidige schilderijen en tekeningen sporen van veelal oosterse poëzie terug, terwijl de vormentaal in sommige werken wat ronder en bochtiger lijkt dan voorheen. Uit de textuur van het schildersmateriaal spreekt bovendien een duidelijke fascinatie voor de materie en de kleuren in Japan. Een land waar hij 25 jaar geleden voor het eerst was, en dat hij altijd trouw is gebleven.

De internationaal opererende Jaume Amigó exposeerde zijn werk veelvuldig in diverse Europese landen, Marokko en de VS. Ook brengt hij elk jaar een paar maanden in Japan door als exposant of artist-in-residence. In eigen land toonde hij zijn schilderijen en driedimensionale objecten in verscheidene belangrijke Spaanse steden en nam hij meerdere malen deel aan de kunstbeurs ARCOmadrid. De afgelopen vier jaar had hij succesvolle werkperiodes en presentaties in Ferme Asile, Sion (Zwitserland),  HD Riudebitlles (Spanje) en in Artcourt Gallery Osaka (Japan).

MEDIA

Artworks

Leves

Size: 146 x 114 cm
Acrylic on canvas 2022

High Tide

Size: 150 x 150 cm
Acrylic on canvas 2023

Waterlily

Size: 101 x 105 cm
Acrylic on canvas 2022

Low Tide

Size: 162 x 194 cm
Acrylic on canvas 2023

A peaceful place

Size: 146 x 114 cm
Acrylic on canvas 2022

Tea ceremony II

Size: 70 x 130 cm
Acrylic on canvas 2023