Artists

John O’Carroll

*1958, woont en werkt in Cornwall (UK)

Het werk van de Engelse kunstenaar John O’Carroll is geïnspireerd door zijn werk als archeologische illustrator bij het Dakhleh Oasis Project (DOP) in Egypte. Dit project is uniek omdat het een ruime keuze aan studiemateriaal bevat, van de ontwikkeling van mens uit het stenen tijdperk en de klimaatveranderingen in het milieu tot de grote culturen van het oude Egypte, Byzantium en Rome.                      Zijn werk is het resultaat van hedendaagse verbeelding met een sterke oorspronkelijke invloed. De materialen die John O’Carroll o.a. gebruikt zijn natuurlijke pigmenten uit de woestijn, gesso en bijenwas aangebracht op hout, linnen of met de handgemaakt papier.

Tijdens zijn laatste expositie ‘Passage’ in Galerie Roger Katwijk bracht John O’Carroll een nieuwe serie werken die verwijzen naar de aantrekkingskracht van uitgestrekte landschappen in de Egyptische woestijn en zijn eigen activiteiten als archeologisch tekenaar tijdens opgravingen. In deze werken zie je veelvuldig de schaduwfiguur ‘Sheut’, een menselijke figuur die is afgeleid van oude illustraties op papyrusrollen. De figuur is geplaatst op een van de hemelse schepen, die volgens de mythologie overal doorheen kunnen varen. Daaromheen hangen in de galerie monochrome, tweeledige wandsculpturen. Verderop zijn er ook enkele landschappelijke schilderijen: elegante en abstracte panorama’s van Egyptische woestijnlandschappen waarin de invloed van de vroege lakwerk-techniek, gebruikt in Japanse en Chinese kamerschermen, zichtbaar is. In deze panorama’s valt vooral de uitgestrektheid van de afgebeelde streken op: onbewoonde plekken waar de oerkreet nog hoorbaar is.

O’Carroll’s ijle, minimalistische schilderijen en mixed media wandobjecten liggen dicht tegen het Britse en Europese modernisme aan, en toch staan ze los van iedere historische context. De kunstenaar blijkt daarnaast een meester in de omgang met pigmenten, waarmee hij in zijn lange carrière een scala aan traditionele en moderne schildertechnieken leerde toepassen. Zijn zelfgemaakte verf waarvoor hij originele historische pigmenten gebruikt, is ontstaan vanuit zijn studie van vroege beschavingen en vormt het hart van zijn technisch kunnen.

De Britse kunstenaar John O’Carroll nam deel aan diverse nationale en internationale kunstmanifestaties zoals de Internationale Biënnale van Alexandrië Discovering the Book (’05). Zijn werk werd veelvuldig buiten Groot-Brittannië getoond zoals in de Holly Solomon Gallery, New York en de Britse ambassade en de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Cairo (’13).
In 2012 werd in het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden de expositie Colours of Oasis samengesteld waaraan O’Carroll deelnam. Ook was zijn werk te zien in het Nederlands-Vlaams instituut in Cairo en nam hij deel aan de tentoonstelling Antropocine in het Eden Project, Cornwall. In 2020 nam hij deel aan de London Art Fair. Dit afgelopen jaar was er een installatie van hem te zien in San Francisco en Caïro in samenwerking met Frederico Wardol productions. Werk van O’Carroll bevindt zich in diverse particuliere collecties en in belangrijke bedrijfscollecties, zoals die van Akzo Nobel, AMC, VUmc, Loyens & Loeff, Accenture en de collectie van de NCM British Headquarters in Cardiff.

MEDIA

Artworks

Breakwater XIII

null

Breakwater XVI

Size: 30 x 100 cm
Gesso, pigment, silver, copper leaf on panel / steel frame

Passage !

Size: 200 x 93 cm
Indigo pigments, gesso, copper leaf and resin on panel

Passage VIII

Size: 35 x 90 cm
Indigo pigments, gesso, copper leaf and resin on panel

Breakwater IX

Size: 95 x 120 cm
Gesso, pigment, silver, gold leaf on panel / steel frame

Indigo Moon I

Size: Ø 83 cm
Pure indigo pigment, gold leaf, resin on panel

Passage IX

Size: 47 x 125 cm
Indigo pigments, gesso, copper leaf and resin on panel

Passage X

Size: 52,5 x 203 cm
Indigo pigments, gesso, copper leaf and resin on panel

Breakwater XV

Size: 60 x 175 cm
Gesso, pigment, silver, copper leaf on panel / steel frame

Indigo Moon II

Size: Ø 120 cm
Pure Indigo pigment, gold leaf, resin on panel

Passage VI

Size: 64 x 186 cm
Indigo pigments, gesso, copper leaf and resin on panel,