Artists

Stefan Peters

*1978, woont en werkt in Hasselt (B)

Een contemporaine landschapsschilder? Stefan Peters is zoveel meer dan dat. Al enkele jaren onderwerpt de kunstenaar het medium ‘schilderkunst’ aan een grondig visueel en inhoudelijk onderzoek. Wat is de relevantie van dit traditionele medium in de 21e eeuw? Welke mogelijkheden liggen er nog in het verschiet voor het landschapsgenre? Peters analyseert het medium als een expert en zoekt de grenzen op van de randvoorwaarden van de schilderkunst. Het experimentele onderzoek in de discipline schilderkunst is altijd aanwezig in zijn werk. Reeds verschillende jaren is de verfstreek hierbij een belangrijk element. In zijn recente schilderijen wordt de verfstreek nog autonomer. De suggestive kracht en de dynamiek van deze schriftuur krijgen er een eigen vorm en betekenis.

De titel ‘Private Paradise’ refereert naar het utopische/dystopische landschap dat op zo een wijze is geschilderd dat het toelaat om deze persoonlijk te benaderen en te interpreteren.                                                                                                                                                De ‘Vistas’ zijn imaginaire vergezichten die opgebouwd zijn met kleurverlopen, meestal van licht naar donker en dragen bij tot de illusie van een weids landschap. In deze serie heeft Stefan Peters het doek verwisseld voor houten panelen, die zodanig tot een egaal oppervlak glad gestreken zijn waardoor de suggestieve verfstreek centraal kan staan. Het aanvankelijk volmaakte kleurverloop wordt door middel van schilder sporen bewerkt en getransformeerd. En in dat landschap zie je bergen, heuvels, vlaktes en bossen, er hangt een dichte mist, de eerste zonnestralen lijken de kruinen te strelen en je hoopt er sporen van menselijke aanwezigheid te zien. Alweer wordt je fantasie geprikkeld om te kijken of er iets te ontdekken valt. En of je er zelf even in gedachten kan vertoeven, van op afstand kan verzinnen of je niet alleen het landschap mist, maar ook de stilte ervan: Jouw “Private Paradise”.                                                              Er zijn verschillende varianten van deze ‘Vistas’ die vaak zonder titel verschijnen. Soms worden ze als polyptiek gepresenteerd, waarbij ieder paneel een bepaalde kleurschakering heeft waardoor het lijkt alsof de landschappen bewerkt zijn met een kleurfilter, van blauw naar magenta bijvoorbeeld. Je kent het wel, die effecten van filters om je digitale foto’s een andere uitstraling te kunnen geven, ze romantischer, mooier of interessanter te kunnen maken. En soms lijkt het alsof de wereld vanuit de lucht bekeken wordt, alsof je vanuit een vliegtuig raam of op een hoge top de wereld kan beschouwen. Een lappendeken van grasland, steppe, toendra of eilandjes en kustlijnen duiken op vanuit de verre horizon, geven perspectief en ruimte tot contemplatie.

Stefan Peters ronde in 2016  zijn residentieperiode bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht af. In 2019 was Peters artist in residence in het Van Gogh Huis in Zundert.  Inmiddels heeft Stefan Peters diverse tentoonstellingen op zijn naam staan waaronder bij C-mine in Genk (BE), Museum Van Gogh Huis in Zundert en bij Tour & Taxis in Brussel (BE). Verder was zijn werk veel te zien in groepspresentaties waaronder Schunck in Heerlen, de Domeinen in Sittard, de Cacaofabriek in Helmond en diverse kunstbeurzen.      Werk van Stefan Peters bevindt zich in veel particuliere verzamelingen als in belangrijke bedrijfscollecties en museale verzamelingen zoals die in Nederland; DSM,   AKZO NOBEL artfoundation, Van Gogh Huis, ING Bank, DELA, AMC Kunstcollectie, VU MC Kunstcollectie, Kunstcollectie Rijksoverheid in Den Haag.

 

 

Artworks

Untitled

size: Ø 60 cm

Oil and acrylic on wooden panel

Untitled

size: 40 x 30 cm (each)

Oil and acrylic on wooden panel

Untitled

size: 80 x 60 cm (each)

Oil and acrylic on wooden panel

Untitled

size: Ø 60 cm

Oil and acrylic on wooden panel

Untitled

size: 120 x 90 cm

Oil and acrylic on wooden panel

Untitled

size: 80 x 60 cm (each)

Oil and acrylic on wooden panel

Untitled

size: 40 x 30 cm (each)

Oil and acrylic on wooden panel

Untitled

size: 80 x 60 cm (each)

Oil and acrylic on wooden panel