Exhibitions

Charlotte Schrameijer & Tessa Verder : It’s not all about nature!

20 April - 25 May 2024

Bij een tentoonstelling met enkel landschappen, zou je kunnen denken dat de werken over landschappen gaan. In de tentoonstelling  ‘It’s not all about nature’ van Charlotte Schrameijer en Tessa Verder bij Roger Katwijk is dat maar de vraag.            ‘Niets is wat het lijkt’ is een belangrijk gegeven in de werken van beide kunstenaars. Op geheel eigen wijze doen zij allebei ingrepen in de werkelijkheid.

Bij de versneden idyllische landschappen van Schrameijer zijn de uitgewiste sporen eerder een spiegel van ons menselijk handelen en maken ze de onrust van de kunstenaar over de situatie in de wereld net zo zichtbaar als voelbaar.

In de samengestelde landschappen van Verder, waarin zij elementen uit klassieke schilderijen samen brengt met fotografieën, is het veel meer het zoeken naar de verbinding van tijd en de verdichting hiervan, die vorm geeft aan  een nieuwe verbeelding. Alleen bij de eerste blik lijkt alles een eenheid.

Bij beide kunstenaars ontstaan zo werken waarin iets niet lijkt te kloppen. De kijker wordt verleid en ontwaart pas bij nadere beschouwing de vervreemding.

Artworks