Exhibitions

Coen Vunderink: Noordertrots

1 June - 13 July 2024

Coen Vunderink (*1979, Dalfsen) is een Nederlandse kunstenaar die zijn thuis heeft gevonden in het noorden van Nederland, waar hij zowel woont als werkt. De weidse landschappen, het water, de luchten en het unieke licht in het noorden vormen een constante bron van inspiratie. De ruimte en rust die het noorden biedt, stellen hem in staat om zijn creativiteit te ontplooien. De kleurrijke schilderijen nodigen de kijker uit tot introspectie en contemplatie.

“In de schilderijen van Coen Vunderink is een fascinerende wisselwerking tussen materiaal en afbeelding waar te nemen. De gewone notie van deze twee grondbegrippen bespelen elkaar, vervormen, en blijken uitgedrukt met een helderheid die grote nuance verraadt. Het spel van het werk toont de kunstgeschiedenis, toeval, het figuratieve, het abstracte en de techniek van vele eeuwen schilderkunst, en hoe al dit in de vingers van de kunstenaar beweegt om uiteindelijk tot het kunstwerk te komen. Maar nergens vind je strikt gescheiden tegenstellingen; het zijn altijd raakvlakken. (Hester Alberdingk Thijm, hoofd AkzoNobel collectie, in 2022.)

In de schilderijen getoond in ‘Noordertrots’ schildert Vunderink letterlijk voort op zijn eerdere werk, waarbij hij vaak zijn oude abstracte schilderijen als ondergrond gebruikt. Restanten van deze werken schemeren door in de landschappen die eroverheen zijn geschilderd, waardoor een intrigerende gelaagdheid ontstaat. De patronen, restanten van vitrage en andere sjablonen geschilderd met spraypaint geven de landschappen een diepere laag en nodigen de kijker uit om te dwalen door de verschillende niveaus van betekenis en interpretatie.”
De landschappen die Vunderink schildert zijn geïnspireerd op plekken waar hij graag wandelt, vist of vaart in Groningen, Drenthe en Friesland.
Uit foto’s en herinnering stelt de kunstenaar de schilderkunstige landschappen samen. Het worden universele plekken die de kijker zich kan toe-eigenen. Het kan jouw lievelingsplek worden. Afhankelijk van het schilderij waar overheen geschilderd wordt ontstaat een bepaalde sfeer en staat Vunderink open voor toevalligheden en ‘kadootjes’. Soms gebeurt er van alles aan de randen van het schilderij. Er kan je iets toevallen wanneer je investeert in het kijken. De landschappen zijn kapstokken voor schilderkunstig avontuur. Het kader legt lagen bloot die in het schilderij aanwezig zijn en geven als jaarringen van een boom informatie over de groei van het kunstwerk.  De zijkanten van het schilderij zijn niet mee geschilderd maar laten zien welk schilderij als ondergrond heeft gediend.
De landschappen die Vunderink schildert zijn geen realistische weergaves, maar eerder schilderkunstige vertalingen van sfeer, licht, temperatuur, wind en regen. De kleuren volgen de seizoenen, waardoor zijn werken een voortdurende evolutie en harmonie met de natuurlijke omgeving weerspiegelen.

Artworks