Exhibitions

Stefan Peters: Private Paradise

03 September 2022 - 08 October 2022

Galerie Roger Katwijk opent het nieuwe kunstseizoen op 3 september met de tweede solo tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Stefan Peters.

De titel ‘Private Paradise’ refereert naar het utopische/dystopische landschap dat op zo een wijze is geschilderd dat het toelaat om deze persoonlijk te benaderen en te interpreteren.

De ‘Vistas’ zijn imaginaire vergezichten die opgebouwd zijn met kleurverlopen, meestal van licht naar donker en dragen bij tot de illusie van een weids landschap. In deze serie heeft Stefan Peters het doek verwisseld voor houten panelen, die zodanig tot een egaal oppervlak glad gestreken zijn waardoor de suggestieve verfstreek centraal kan staan. Het aanvankelijk volmaakte kleurverloop wordt door middel van schilder sporen bewerkt en getransformeerd. En in dat landschap zie je bergen, heuvels, vlaktes en bossen, er hangt een dichte mist, de eerste zonnestralen lijken de kruinen te strelen en je hoopt er sporen van menselijke aanwezigheid te zien. Alweer wordt je fantasie geprikkeld om te kijken of er iets te ontdekken valt. En of je er zelf even in gedachten kan vertoeven, van op afstand kan verzinnen of je niet alleen het landschap mist, maar ook de stilte ervan: Jouw “Private Paradise”.

Er zijn verschillende varianten van deze ‘Vistas’ die vaak zonder titel verschijnen. Soms worden ze als polyptiek gepresenteerd, waarbij ieder paneel een bepaalde kleurschakering heeft waardoor het lijkt alsof de landschappen bewerkt zijn met een kleurfilter, van blauw naar magenta bijvoorbeeld. Je kent het wel, die effecten van filters om je digitale foto’s een andere uitstraling te kunnen geven, ze romantischer, mooier of interessanter te kunnen maken. En soms lijkt het alsof de wereld vanuit de lucht bekeken wordt, alsof je vanuit een vliegtuig raam of op een hoge top de wereld kan beschouwen. Een lappendeken van grasland, steppe, toendra of eilandjes en kustlijnen duiken op vanuit de verre horizon, geven perspectief en ruimte tot contemplatie.

Artworks