Exhibitions

Current ExhibitionV

Upcoming ExhibitionsV

  • There are no upcoming exhibitions at the moment.

Previous ExhibitionsV

Jaume Amigó: El viaje del poeta

14 October 2021 - 06 November 2021

 

 

Galerie Roger Katwijk toont nieuw werk van de Spaanse kunstenaar Jaume Amigó. Amigó brengt een serie volledig abstracte schilderijen, gebaseerd op de indrukken die hij eerder tijdens zijn reizen door Japan heeft opgedaan. Amigó blijkt in staat om door middel van kleur – en dan met name de kleur rood - gevoelens en gedachten over het voetlicht te brengen. Geïnspireerd door de bijzondere vormentaal die hij in Japan aantrof en de eeuwenoude traditie van de dichtkunst aldaar, ontstond deze nieuwe serie werken.

Jaume Amigó
Amigó maakte de afgelopen twee jaar - deels tijdens de lockdown - een serie werken op papier en linnen waarin de invloed van allerlei nieuwe, veelal gebogen vormen naar voren komt. Vormen die hij tijdens zijn vele reizen door Japan steeds weer terugzag. Pas na zijn terugkeer in Spanje ontstonden de werken in zijn atelier in L’Alzina de Ribelles, een klein dorpje aan de voet van de Pyreneeën ten noorden van Barcelona. Voor deze serie heeft Amigó een speciale Japanse techniek gebruikt. Het zijdepapier bouwde hij laag voor laag op totdat het dik genoeg is om er met acrylverf op te kunnen schilderen. Daarnaast schildert hij nog steeds regelmatig op linnen. Zijn nieuwste serie werken representeert een vorm van visuele abstractie van de kleur rood. Amigó blijkt sterk beïnvloed door de reis die de dichter Matsuo Bashô (1644-1694) in 1683 maakte door het noorden van Japan. Daarvan is een verslag bewaard gebleven in het boek De smalle weg naar het diepe Noorden. Dit boek kan worden beschouwd als een van de belangrijkste haiku dichtbundels uit de Edo-periode in de Japanse literatuur. In Amigó’s schilderijen en tekeningen vind je sporen van deze oosterse poëzie terug, welke hij mengt met zijn eigen ervaringen in Japan.

Tijdens de tentoonstelling bij Roger Katwijk is de kleur scharlakenrood volop aanwezig; de ruimte wordt er zelfs sterk door gedomineerd. Na jarenlang veel zwart als basis voor zijn tekeningen en schilderijen gebruikt te hebben, treedt de kleur rood nu meer op de voorgrond en vormt deze indringende kleur de verbinding tussen de werken onderling. De vormentaal is in sommige werken wat ronder en bochtiger dan voorheen. Ook uit de textuur van het schildersmateriaal spreekt Amigós fascinatie voor de materie en de kleuren in Japan, een land dat hij 25 jaar geleden voor het eerst bezocht en altijd trouw is gebleven.

De internationaal opererende Jaume Amigó exposeerde zijn werk veelvuldig in diverse Europese landen, Marokko en de VS. Ook brengt hij elk jaar een paar maanden in Japan door als exposant of artist-in-residence. In eigen land toonde hij zijn schilderijen en driedimensionale objecten meerdere malen tijdens de kunstbeurs ARCOmadrid. De afgelopen vier jaar had hij succesvolle werkperiodes en presentaties in Ferme Asile, Sion (Zwitserland), HD Riudebitlles (Spanje) en in Artcourt Gallery Osaka (Japan). Het werk uit deze drie presentaties werd opgenomen in de onlangs verschenen catalogus A background sound, welke in de galerie verkrijgbaar is.