Exhibitions

Current ExhibitionV

  • There is no exhibition at the moment.

Upcoming ExhibitionsV

Previous ExhibitionsV

Gerard Prent

16 May 2020 - 27 June 2020

The Spirit of Everything

Finissage: Saturday 27 June

Galerie Roger Katwijk toont vanaf 16 mei voor het eerst werk van de Nederlandse kunstenaar Gerard Prent. Prent heeft de laatste jaren veel exposeerd in Duitsland en was daardoor minder zichtbaar in Nederland.

In zijn eerste solo tentoonstelling sinds jaren in Nederland laat hij veel verschillend werk zien. Prent toont meerdere series, die zijn ontwikkeling en veelzijdigheid laten zien.

Zo toont hij kleurrijke schilderijen met grote kwaststreken, die duidelijk zijn voorliefde van het grote gebaar tonen. Daarnaast gaat hij duidelijk de uitdaging aan van grote formaten.

Prent werkt altijd in series.  De schilderijen uit de series verschillen visueel omdat Prent telkens  getriggerd wordt om nieuwe mogelijkheden en beelden te verkennen.  Elke serie vertegenwoordigt een ander onderzoek.  Hoewel Prents werk bij periodes figuratief is, is een bepaalde vorm slechts uitgangspunt om te schilderen en niet het onderwerp.  Zijn werk bevat thema noch boodschap.

Zijn schilderijen tonen eigen werelden met vormen of kleurvelden in een relatie tot elkaar, tot de achtergrond en tot het kader van het doek.

Binnen dit kader zijn tegenstellingen zoals licht/donker, voorgrond/achtergrond, vorm/lege ruimte in een spanningsveld gebracht.

Deze spanning wordt geïntensiveerd of verzacht met de laatste penseelstreken om tot een beeld te komen, dat harmonisch is en niettemin licht schuurt.

De grijze achtergrond speelt een belangrijke en steeds veranderende rol: als ruimte tussen de kleurvelden, als  een gesloten vlak waartegen de kleurvelden afsteken en als een ruimte waarin de kleurvlakken vrij lijken te zweven.

Gerard Prent (Amsterdam, 1954) ronde in 1978 de Rietveldacademie af en verbleef van 1978 tot 1980 als artist in resident aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam.

Na zijn verblijf aan de Rijksakademie had hij al snel diverse solotentoonstellingen bij gerenomeerde galeries. Werk van Prent was afgelopen jaren ook te zien tijdens groepstentoonstellingen in het Gemeente Museum Den Haag, Kasteel Keukenhof en XBank in Amsterdam. Werk van Gerard Prent bevindt zich in belangrijke bedrijfscollecties en museale verzamelingen zoals die van de ABN/AMRO, Akzo Nobel ArtFoundation , KPGM, RABO Kunstcollectie, Bouwfonds kunstcollectie, AMC Kunstcollectie, VU MC Kunstcollectie, Buitenlandse Zaken, Stedelijk Museum Amsterdam, , en het Massachusetts Museum of contemporary Art.
 

 

 

Artworks

Classic II
Classic IV
Cold Turkey I
Cold Turkey II
Snapshot
Spirit of Everything