Exhibitions

Current ExhibitionV

Upcoming ExhibitionsV

  • There are no upcoming exhibitions at the moment.

Previous ExhibitionsV

Tim Ayres & Lynne Leegte

22 February 2020 - 25 April 2020

'quietly,quietly'

Exhibition is extended until April 25th

Galerie Roger Katwijk toont in februari een spannende duo tentoonstelling met beide van oorsprong Britse kunstenaars Tim Ayres en Lynne Leegte. ‘quietly, quietly’  laat, zoals de titel al zegt, verstilde momenten zien, als een soort herinneringen. Tim Ayres toont dat in een nieuwe serie abstracte schilderijen, waarbij gestolde druppels als ware licht geven. Ook bij Lynne Leegte gaat het om het licht. Haar albaste sculpturen mogen dan ‘versteend’ lijken, door de transparantie van deze steen, die het licht bijna lijkt vast te houden, wordt het sensitieve karakter van het beeld versterkt. Het werk van beiden kunstenaars kan worden geschetst als poetisch, het is gevoelig en ook persoonlijk en universeel tegelijk.

Tim Ayres (Hastings, 1965)

De  Britse kunstenaar Tim Ayres is een aantal jaren geleden een nieuwe weg ingeslagen. Weliswaar speelt de betekenis van woorden, zinnen en begrippen nog steeds een grote rol in zijn werk, maar sinds kort schrijft hij met een kwast woorden op het doek in zijn eigen handschrift.  Handschriften intrigeren hem al jaren, al was het maar vanwege de enorme achteruitgang daarvan door computergebruik. Daardoor druipen ze snel, wat maakt dat ze moeilijk of niet meer leesbaar zijn. Soms zelfs schildert hij eerst een woord op het doek dat hij daarna onder een laag verf verbergt. Alleen in een soort schemerige toestand komt het woord nauwelijks leesbaar tevoorschijn. Zijn nieuwe werkwijze levert raadselachtige schilderijen op. Je vindt er verborgen betekenissen van woorden en zinnen in terug en sporen van hun afwezigheid in de vorm van tekens. Alsof zijn schilderijen zingen!

Daarnaast toont Ayres een nieuwe serie schilderijen, ‘Tree paintings’. Deze zijn gebaseerd op, letterlijk, de toppen van bomen.  Van deze doeken spat de energie, beweging en de het verlangen af! Alsof ze iets willen zeggen over iets nieuws….

Tim Ayres behaalde zijn masters in 1989 aan de Chelsea school of Art te Londen en verbleef van 1989 tot 1991 als artist in resident aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam, in welke stad hij is blijven wonen en werken. Na zijn verblijf aan de Rijksakademie had hij al snel diverse solotentoonstellingen bij gerenomeerde galeries. Werk van Ayres was afgelopen jaren ook te zien tijdens groepstentoonstellingen in het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Van Bommel van Dam.

Maar ook in het buitenland sloeg het werk van Ayres aan; diverse tentoonstellingen in o.a. Zürich, Berlijn, Kopenhagen en Palma de Mallorca brachten hem op een internationaal niveau. Werk van Tim Ayres bevindt zich in belangrijke bedrijfscollecties en museale verzamelingen zoals die van de ABN/AMRO, Akzo Nobel ArtFoundation , De Nederlandse Bank, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Sharjah Museum (Verenigde Arabische Emiraten), en de New York Public Library.
 

Lynne Leegte ( Luton, 1965)

Lynne Leegte maakt installaties, sculpturen en foto’s. In haar werk heerst een alom aanwezige tijdloze stilte, een gevoel van weemoed en bezinning. Haar thema's cirkelen rond vergankelijkheid, afscheid en dood maar raken ook aan de rol van de troost en de schoonheid. De steensoort albast is in Leegte's sculpturen een veelvoorkomend materiaal. De transparantie van deze steen, die het licht bijna lijkt vast te houden, versterkt het sensitieve karakter van het beeld. Het materiaal bewerkt zij net zo secuur en intensief tot er de fragiliteit ontstaat die zo kenmerkend is voor haar werk. Haar sculpturen, of dat nou een paar handschoenen zijn of een stapel boeken, lijken er achteloos ts liggen. Als versteende monumenten, die herinneringen oproepen.

Lynne Leegte studeerde aan de ABK Minerva in Groningen. Naast vele solo tentoonstellingen en deelname aan groepstentoonstellingen in galeries, heeft ze op verschillende bijzondere locaties tijdelijke en permanente installaties gerealiseerd. ‘The library’ 2013, in de UvA Artis Bibliotheek: boeken van wit albast naast edities uit vorige eeuwen, ‘Windows’ geïnspireerd door de geschiedenis van de verborgen Singelkerk bij het Amsterdam Light Festival 2017, ‘The chambers’ 2019, vier trompe-l’oeils bij de stafafdeling cardiologie LUMC. In de Grote of Sint-Gudula kerk in Lochem was afgelopen jaar bij het requiem concert de installatie ‘A life’ te zien. Lynne Leegte maakt ook toneelbeelden en heeft samengewerkt met oa rietkwintet Calefax, Aurelia Saxofoon kwartet, Cappella Amsterdam en Erik van Muiswinkel.

In september 2020 werkt ze mee aan ‘Circus Charms’, muziektheater met Frank en René Groothof, het ensemble SeaSession en animator Sjeng Schupp.

Haar werk is opgenomen in collecties zoals o.a. dat van het LUMC Leiden, Museum ’t Valkhof (Nijmegen), Centraal Beheer (Apeldoorn), Doopsgezinde Singelkerk in Amsterdam en de Universiteitsbibliotheek Gent.

 

Artworks

Lynne Leegte, Feather
Lynne Leegte, Her blouse
Lynne Leegte, Tulip petails
Tim Ayres, RE: Muse