Exhibitions

Current ExhibitionV

Upcoming ExhibitionsV

  • There are no upcoming exhibitions at the moment.

Previous ExhibitionsV

Salto Mortale

25 March 2017 - 06 May 2017

Pieter Obels

Exhibition extended till May 6th

Onder de titel ‘Salto Mortale’ brengt beeldhouwer Pieter Obels recente beelden en wandsculpturen in zijn eerste solo tentoonstelling bij Roger Katwijk aan de Prinsengracht 737. Obels’ kronkelende beelden van cortenstaal zijn vol beweging en lichtheid, wat opmerkelijk is gezien het zware, stijve materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Hun complexe in elkaar gevlochten spiraalvormen verwijzen naar de natuur, waarin zelden iets recht of lineair is. Met zijn verfijnde, getordeerde beelden is Obels sinds een paar jaar ook internationaal doorgebroken: Inmiddels staan er diverse beelden van hem in Duitse en Zwitserse parken, en sinds vorig jaar is een groot beeld van hem geplaatst op Soho Square Gardens in Londen.

Tien jaar had Pieter Obels nodig voor hij de juiste vorm had gevonden, waarbij hij eindeloos experimenteerde met het staal en zich bekwaamde in allerlei technische vaardigheden. Obels is het cortenstaal inmiddels volledig de baas. Na jaren oefening kan hij alles maken wat hij in zijn hoofd heeft; hij kan het staal vormen alsof het was of klei is, alleen zijn fantasie vormt de grens. Met behulp van grote walsen, hydraulische takels of een vorkheftruck weet hij het harde staal in beweging te krijgen, uit te rollen en om te vormen. Door het achtereenvolgens te vouwen, te kloppen of te walsen ontstaat het basismateriaal. Afzonderlijke stroken staal last hij, nadat hij ze eerst in de gewenste vorm heeft gebogen, voorzichtig aan elkaar zonder dat ze hun beweeglijkheid verliezen. Daarna wordt het beeld gepolijst en met zuur bewerkt. Als laatste gaat het naar buiten om aan de buitenlucht te worden blootgesteld, waardoor er een fijn laagje roestvorming optreedt. Dat Obels’ beelden gebaseerd zijn op de natuur, zie je als je ze in een natuurlijke omgeving plaatst; daar harmoniëren ze fraai met het omringende landschap. Ze zijn dan ook vaak afgeleid van planten; denk aan de sterk gedraaide takken van een kronkelhazelaar, aan onder water wuivend zeewier, of door elkaar heen kringelende knoflookstengels. Maar ook de gedachte aan een Gordiaanse knoop dient zich aan: is dit de resultante van een complexe levenswandel?

Pieter Obels (Kruisland, 1968)
In 1992 deed Pieter Obels eindexamen aan de Academie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg. In de jaren daarna nam hij de tijd om zijn eigen beeldtaal te ontwikkelen. Sinds 2006 brengt Roger Katwijk het werk van Obels met regelmaat in de galerie en op beurzen. Ook was zijn werk op belangrijke exposities in ons land te zien, zoals tijdens Symposion in Gorinchem(2015) en de pop-up-tentoonstelling BIG ART (2016) in Amsterdam. Obels’ werk slaat ook internationaal aan. De afgelopen jaren had hij belangrijke exposities in Schlosspark Köln-Stammheim (2013) en Skulpturenpark Günzburg (2013); in de laatste stad werd hem ook een kunstprijs toegekend. Daarnaast bracht galeriehouder Roger Katwijk zijn werk tijdens Preview Berlin (2013) en The Solo Project Basel (2014 en 2015). Obels nam ook deel aan de Schweizerische Triennale der Skulptur in Bad Ragaz & Vaduz (2015) en in 2016 exposeerde hij zijn werk in de Londense galerie Rosenfeld Porcini. Pieter Obels maakt naast zijn vrije werk ook werk in opdracht voor de buitenruimte. Zo staat er een beeld van hem in Spijkenisse en komt er begin 2017 een beeld voor het Westfriesgasthuis te Hoorn. Ook in het buitenland staan diverse sculpturen van hem in de openbare ruimte: in Soho Square Gardens te Londen, in de Zwitserse gemeente Bad Ragaz, in Lichtenstein en Portugal. Daarnaast bevindt zijn werk zich in belangrijke privé- en bedrijfscollecties in binnen- en buitenland.

 

 

Artworks

Salto Mortale