Exhibitions

Current ExhibitionV

Upcoming ExhibitionsV

  • There are no upcoming exhibitions at the moment.

Previous ExhibitionsV

JIM HARRIS

14 October 2017 - 11 November 2017

Fluid

Finissage: Saturday 11 November | 16:00-18:00

De in Londen geboren schilder Jim Harris woont al jaren in Amsterdam. Dagelijks trekt hij er per bakfiets of boot op uit, op zoek naar schilderkunstige onderwerpen in en rondom Amsterdam. Eenvoudige fenomenen als een paar dobberende boten of de Blauwbrug over de Amstel kunnen voor hem aanleiding zijn voor een schilderij. Soms blijft hij in zijn Amsterdamse atelier en schildert er het uitzicht uit zijn raam of een paar voorwerpen die hem aanstaan. Het gaat hem daarbij nooit om de precieze weergave van zo’n onderwerp, maar veel meer om het schilderkunstig proces en de daardoor ontstane dynamiek. Tijdens de tentoonstelling bij Roger Katwijk ligt de nadruk op werken met zwarte inkt, in een vloeiende beweging op papier gezet.

Inkt is een heel direct medium; als de tekening er eenmaal staat, kun je niet meer terug. Harris houdt van de beperkingen die de zwart-wit en grijstonen hem bieden; elke beweging van zijn hand is immers onmiddellijk zichtbaar. En als je met inkt werkt staat er weinig tussen de kunstenaar en het onderwerp in. Er zijn geen fotolenzen of moeizame teken- of schilderprocessen nodig voor het eindresultaat. Omdat hij meestal ‘en plein air’ werkt, is hij genoodzaakt met verschillende panelen te werken. Die werkwijze biedt hem de mogelijkheid omvangrijke werken op papier te maken, zoals de tekening Sharida’s plants. Een werk dat uit maar liefst dertig panelen bestaat en zo’n tweeënhalf bij twee meter beslaat. Daarin is goed te zien hoe de niet geheel aaneensluitende losse bladen kunnen verspringen en zo een totaalbeeld opleveren dat vragen oproept: Waar kijken we naar? Wat is het onderwerp van deze tekening? Waar staan die planten en waar de bomen? Op welke plek ligt deze kamer? In de meeste werken valt op dat ze op een buitenlocatie tot stand zijn gekomen. Dat dwingt Harris om snelle beslissingen te nemen en te handelen; binnen een paar uur kan de lichtinval totaal veranderd zijn. Zoals zijn tekening van de Blauwbrug over de Amstel die hij vanuit een bootje vastlegde, of de bomen in het Sarphatipark die hij tekende met behulp van een schildersezel die hij daar had neergeplant.

De enkele werken in olieverf op doek, die hij op deze tentoonstelling laat zien, zijn het bewijs dat Harris ook in verf fraaie impressies van de werkelijkheid weet te vangen.

Jim Harris (Londen, 1968) Kreeg zijn opleiding aan de Bristol Polytechnic in Engeland en aan het École des Beaux Arts in Montpellier. In 1990 kwam hij naar Nederland. Galerie Roger Katwijk toonde zijn werk de afgelopen jaren diverse malen in de galerie en op beurzen. In 2013 kreeg Harris een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Kampen met als titel ‘Plein Air’, waarmee werd verwezen naar de gebruikelijke werkwijze van Harris om op locatie (in de open lucht) te schilderen. Harris toonde zijn werk veelvuldig in buitenlandse galeries en musea, waaronder het Morat Institut in Freiburg (Duitsland), waar hij van mei t/m september van dit jaar een belangrijke duotentoonstelling had samen met de Duitse kunstenaar hans Rath. Werk van Harris is opgenomen in diverse internationale kunstcollecties in o.a. Zwitserland, Japan, Italië, New York en Schotland. 

Artworks

Sharida's Plants, 2017